Er zijn verschillende manieren om een didgeridoo te maken. Hieronder vind je een aantal tips om zelf, op een eenvoudige manier er ťťn te maken

Eucalyptus, the best there is.

David Hudson maakt een didgeridoo

PVC.
Gebruik hiervoor 30 of 40 mm. dikte. Lente tussen de 1,00 en 1,50 meter.
Gewoon afvoerpijp gebruiken wat je bij de bouwmarkt kan kopen. Je kan er eventueel een mondstuk opmaken van bijenwas maar ik heb ook wel eens gezien dat iemand er een soort dop op had gedaan die precies de goede openening had. De opening is normaliter iets ovaal ong. 2,5 bij 3,5 zelf maar mag ook iets kleiner zijn. . Probeer gewoon 1,50 m. uit. Als dit niet klinkt kan je altijd nog een stuk afzagen. 1,20 m. zal w.s. het best klinken.

Bamboe
Hiervan heb ik mijn eerste didge gemaakt. Het waren er meteen 2. Ik had een stuk bamboe bij Intratuin gekocht. Zoek een mooi stuk uit zonder scheuren. Als je een lengte van 3 m. koopt kan je deze door middenzagen en heb je er meteen twee. Vaak een dunnere en dikkere dus is ook wel leuk.
Met een bezemsteel of id. steek je de ringen er uit en eventueel met een vijl of i.d. maak je deze wat gladder. De rest is net als bij de pvc pijp (v.w.b. het mondstuk).
Het nadeel van bamboe is dat het kan splijten doordat het nogal werkt. PVC neemt echter geen vocht op en er ligt daarom al snel nattigheid op de grond.

Hout
Doe je best. Ik heb dit nooit geprobeerd om te maken. De echte didgeridoo zijn van eucalyptus hout gemaakt. Ik heb ook wel eens didges gezien die gemaakt waren in IndonesiŽ. Deze waren gewoon doorgezaagd en uitgehold. Daarna weer op elkaar geplakt en klaar. Klonk nog goed ook.
Je kan natuurlijk proberen om een boomstam m.b.v. een werkbank uit te hollen maar ik heb hier geen ervaring mee.

Berenklauw
Van berenklauw kan je ook een redelijke didgeridoo maken.  Klinkt veel beter dan pvc maar je moet er wel wat voor doen.
In het verleden heb ik er een aantal gemaakt. Binnenkort een klein verslag hoe ik het e.e.a. heb gedaan en tegen welke problemen ik opgelopen ben.

 

 

 

 

 

Dit is dus de berenklauw. Pas op met kappen!...

 

 

 

 

 

 

 

 

... en dit is ook berenklauw...
... maar nu zijn het digeridoos geworden :-)

 

 

 

 

Op sommige foto's van de cursus zie je ook een bamboe didgeridoo, een pvc, en ook een didgeridoo uit IndonesiŽ.
 

 

 

 

24-Sep-2013